Voor 12:00 uur besteld is binnen 1-2 werkdagen in huis!
Steengarantie + gratis onderhoudsbeurt
Sparen voor korting!
Afterpay & Klarna mogelijk
Hoe herken je echt goud!? Doe de goudtest!

Karin Tuinenburg - 25 / Jun / 2019

Hoe herken je echt goud!? Doe de goudtest!

Het zou toch mooi zijn als je met het blote oog kon zien of iets echt of nep goud is? Helaas… Zelfs voor ons is het haast niet te zien. En wij werken er dagelijks mee! In dit blog zullen we proberen uit te leggen welke verschillende karaat gehaltes goud er zijn en hoe je deze herkent.

Keurmerk

Een keurmerk geeft aan of een sieraad echt goud is. In Nederland is elke juwelier verplicht om zijn sieraden te laten keuren bij het Nederlandse waarborg instituut. Elk karaat gehalte heeft zijn eigen keurmerk stempel. Hoe klein jouw sieraad ook is (denk aan een klein ringetje) ook hierin moet een keurmerk stempel staan. Het keurmerk is eigenlijk vrij simpel: 3 cijfers en een per karaatgehalte uniek teken geven aan welk gehalte het sieraad heeft. Voor 14 karaat zijn dat de cijfers 585 en voor 18 karaat 750. Wil je ergens iets kopen maar twijfel je? Vraag of ze jou het keurmerk even kunnen laten zien!

Karaat

Puur goud is niet geschikt om als sieraad te hebben. Dit komt doordat het te zacht is, waardoor het gemakkelijk te buigen is. De legering met andere metalen zorgt ervoor dat het goud kleur krijgt, hard of bijvoorbeeld kneedbaar wordt. Karaat staat voor de kwaliteitsaanduiding van goud waarmee de verhouding van goud tot de legering (toegevoegde edelmetaal) bedoelt wordt. Een hele mond vol maar wat er eigenlijk bedoelt wordt is het procent puur goud dat er in jouw sieraad zit. Sieraden zijn er in verschillende karaat gehaltes. Gouden sieraden kunnen 8, 14, 18, 20, 21.6, 22 of 24 karaat zijn. In Nederland is 14 karaat het meest voorkomende karaat gehalte. Bij 14 karaat sieraden is 58.5% van het sieraad van puur goud. Net iets meer dan de helft dus. In de resterende 41.5% zitten metalen die er voor zorgen dat het sieraad sterk is, niet makkelijk breekt en de mooie gouden kleur krijgt. Naast 14 karaat is 18 karaat in Nederland ook erg populair. In 18 karaat sieraden is 75% gemaakt van puur goud en maar 25% van andere metalen. Aanzienlijk meer dan 14 karaat, dat zie je dan ook terug in de prijs! Hieronder zie je de verschillende keurmerken van goud die wij in Nederland kennen.

18KT & 14KT

Helaas kunnen keurmerken ook nagemaakt worden. De keurmerken zijn niet internationaal en dus kan het zijn dat in jouw Surinaamse goud heel wat anders staat. Veel voorkomend keurmerk zijn het cijfer 14 gevolgd door KT. Dit wordt in veel landen gebruikt maar hoeft niet altijd te betekenen dat het echt is. Nep sieraden krijgen soms ook neppe keurmerken mee. Twijfel jij of jouw sieraad echt is? Loop even langs een juwelier. Een test is binnen 2 minuten gedaan waarna jij zekerheid hebt over de echtheid. Je gaat toch niet met een stukje koper om je nek lopen?! 

 

 

Vergulden

Een andere veelvoorkomende truc is goud vergulden. Vergulden is een heel dun laagje goud wat rond om het sieraad zit. Wat men doet is een sieraaddie niet van goud is (bijvoorbeeld metaal of zilver) een goud badje geven. De buitenste laag van de armband krijgt daardoor een mini laagje goud, waardoor de armband op het oog van massief goud lijkt. Soms wordt de armband dan verkocht als massief goud. Pas hier dus voor op! De binnenkant van de armband is natuurlijk niet van goud. Het is moeilijk om dit met het oog te zien, dus ook hier geldt: loop even langs een juwelier. Wij verkopen geen vergulde sieraden. Benieuwd wat wij wel verkopen? Klik dan hieronder op de banner of HIER.

De goudtest

Juweliers kunnen door middel van een simpele test zien of iets echt van goud is. Dit gebeurt door middel van een toetsstreep op een speciale toetssteen. Hierna wordt er speciaal goud toetszuur over de streep gestreken. Aan de hand van wat er gebeurt met de streep, kun je zien of een sieraad van goud en zo ja hoeveel karaat. Bekijk onderstaande filmpje om een idee te krijgen hoe dit werkt.

De Gouden TIP

Koop je goud altijd bij een juwelier of vertrouwd bedrijf! Kopen van een ‘bekende’ raden wij af. Er komen bij ons wekelijks mensen met neppe sieraden die er achter komen dat, bijvoorbeeld hun ex, toch niet zo liefdevol was als hij leek! Heb jij thuis iets waarvan je twijfelt of het echt is? Loop dan eens langs onze winkel. Wij kunnen gratis voor jou kijken of jouw sieraad echt goud is.

Ben jij benieuwd naar wat voor blogs wij nog meer hebben geschreven? Klik dan hieronder om onze andere blogs te lezen.

Maak kennis met de auteur

Karin Tuinenburg

Meer dan 28 jaar werkzaam bij

Pandhuis Hooidrift & De Goud Winkel

BAK -Branche Artikel Kennis voor juweliers, schoonhoven.

Geinspirieerd geraakt door het lezen van dit blog, laat  Karin weten dat zij goed bezig is geef haar hieronder een leuke reactie?!?

 

Bedankt voor het lezen.....

  • Gerard Beerens Gerard Beerens 25 / Jun / 2019 @ 21:19

    Waarde oude (40jaar) tandkronen.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

De Goud Winkel 5 / 5 - 40 Reviews @ Webwinkelkeur
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »