Voor 12:00 uur besteld is binnen 1-2 werkdagen in huis!
Steengarantie + gratis onderhoudsbeurt
Sparen voor korting!
Afterpay & Klarna mogelijk
Hoe komt de prijs van goud tot stand?

Bas Tuinenburg - 25 / Jun / 2019

Hoe komt de prijs van goud tot stand?

“3 halen 1 betalen” zal je niet zo snel tegenkomen bij een juwelier. Maar waarom is goud eigenlijk zo duur? Er zijn maar weinig mensen die dat goed uit kunnen leggen. In dit korte artikel gaan wij jullie proberen wegwijs te maken in de wereld van goud. En dan vooral in de prijsbepaling hiervan. Want goud is natuurlijk schitterend, maar wel prijzig!

Wij gaan het in ons blog hebben over de volgende onderwerpen:

  • Oorsprong van goud
  • Goudkoers
  • Arbeidsloon
  • De Goud Winkel

Oorsprong van goud

Goud is een grondstof. Dit houdt in dat al het goud wat gebruikt wordt voor sieraden ooit gevonden en opgegraven is. Bespaar je de moeite: je hoeft niet meteen je schep te pakken en zo diep mogelijk voor je deur te gaan graven. Het zit namelijk niet overal in de grond. Alleen op bepaalde plekken op onze aarde is het mogelijk om goud op te graven. Dit beïnvloed de prijs; er is niet zo veel van en er moet veel moeite gedaan worden om het vinden. Benieuwd hoe goudwinning in zijn werk gaat? Kijk dan is naar het programma “GOLD RUSH” op Discovery Channel.

Goudkoers

Net als iedere andere grondstof (zoals olie) heeft ook goud een koers. De goudkoers wordt elke 15 minuten ververst. Eén van de belangrijkste eigenschappen van een koers is dat hij schommelt. Soms ben je hier heel blij mee, maar soms betekend dit dat jouw bezittingen hun waarde verliezen. Belangrijke dingen die invloed hebben op de goudkoers zijn o.a. een oorlog, een economische crisis, een pandemie (Corona-crisis) of een natuurramp. We nemen even het voorbeeld van een oorlog. Een land moet een oorlog ‘financieren’. Om dit te doen, gaat het land een deel van zijn goudvoorraad (ieder land heeft een goudvoorraad) verkopen. Gevolg: veel goud op de markt → aanbod van goud stijgt terwijl de vraag gelijk blijft → goudkoers daalt. Helaas werkt de economie zo. Laten we hopen dat de wereldleiders elkaar te vriend houden!

Arbeidsloon

Om het goud uiteindelijk in een mooie showroom te krijgen bij een juwelier, moet er veel gebeuren. Allereerst wordt het opgegraven. Vervolgens wordt het verwerkt en vervoerd. Iedereen in dit proces moet betaald worden. Dan komt het goud eindelijk bij een juwelier aan. Maar dan moet er natuurlijk nog wel wat moois van gemaakt worden. Als een juwelier 2 uur aan bijvoorbeeld een ring werkt, moet dit ook in de prijs meegenomen worden. Juweliers zijn goed en lang geschoolde mensen, die flink hebben geïnvesteerd in hun eigen capaciteiten. Ook dit moet, in de loop van tijd, terug verdient worden. Vandaar dat de prijs voor nieuwe gouden sieraden in winkels vaak ligt tussen de €60 en €80 per gram. Het is een lange weg van stukje goud in de grond naar uiteindelijk een sieraad om jouw vinger!

Als €60 per gram normaal is, hoe kan het dan dat jullie prijzen veel lager liggen? Die vraag is vrij gemakkelijk te beantwoorden. Wij verkopen namelijk niet alleen nieuw goud maar ook occasion goud. De occasion sieraden zijn dus al ooit een keer gemaakt door iemand en niet door ons. Uiteraard hebben wij ook arbeidsloon en weten wij alles van goud af. Echter is er ooit al betaald voor de arbeidskosten van de occasion sieraden, namelijk toen de sieraden als ‘nieuw’ werden gekocht. Onze prijzen liggen altijd tussen de €40 en €55 per gram. Afhankelijk van… daar is hij weer, de goudkoers! Door onze samenwerking met Pandhuis Hooidrift hebben wij vaak mooie, unieke sieraden. Zodra de sieraden bij ons binnen komen word er eerst een selectie gemaakt. Hierna worden de geschikte sieraden intensief gereinigd en waar nodig gerestaureerd. Onze opknap-specialist gaat erna aan de slag met het sieraad. Door de sieraden goed te polijsten en op te poetsen zijn ze haast niet van nieuw te onderscheiden. Het enige verschil tussen nieuw goud en occasion goud is dus… de prijs! 

Onze prijzen

De prijzen van onze sieraden zijn afhankelijk van de goudkoers. Maar wat uiteraard ook erg belangrijk is, is het karaat gehalte. Naast het karaat is ook het gewicht belangrijk; des te zwaarder het sieraad des te hoger is de waarde ervan. In onze webshop hebben we ook een aantal sieraden met stenen er in. Als er stenen aan een sieraad zitten hebben wij hier altijd wat voor afgetrokken in het gewicht. Wij van de Goud Winkel hebben verstand van goud maar stenen taxeren is een vak apart. Behalve diamanten, die weten we te vinden ☺. Vandaar dat wij in de prijsbepaling hier altijd rekening mee houden. Houd onze Facebook & Instagram pagina in de gaten voor leuke korting en win acties.

De Gouden TIP

Gerenoveerde sieraden zijn haast niet te onderscheiden van nieuwe sieraden. Het kopen van occasion sieraden scheelt je dus veel in je portemonnee. Check daarom snel of er iets leuks tussen onze VINTAGE collectie zit! Wil jij zien hoe een sieraad bij ons binnen komt en hoe hij uiteindelijk in de winkel komt te liggen? Bekijk dan het filmpje hieronder.

Ben jij benieuwd naar wat voor blogs wij nog meer hebben geschreven? Klik dan HIER om onze andere blogs te lezen.

Maak kennis met de schrijver van dit blog!

Bas Tuinenburg

Meer dan 5 jaar werkzaam bij

Pandhuis Hooidrift & De Goud Winkel

Afgestudeerd E-Commerce aan Hogeschool Rotterdam

 
Geinspireerd geraakt door het lezen van dit blog? Laat Bas weten dat je het leuk vond en LIKE hieronder zijn blog!

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

De Goud Winkel 5 / 5 - 40 Reviews @ Webwinkelkeur
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »