Voor 14:00 uur besteld = volgende dag in huis
Steengarantie + gratis onderhoudsbeurt
Sparen voor korting!
Afterpay & Klarna mogelijk
Mattenkloppers; een uniek Surinaams sieraad.

Karin Tuinenburg - 25 / Jun / 2019

Mattenkloppers; een uniek Surinaams sieraad.

Herkomst, afkomst en achtergrondinformatie over dit typisch Surinaams sieraad.

Mattenklopper

De mattenklopper ring is in de Surinaamse cultuur het populairste sieraad. Naast mattenklopper ringen zijn er ook mattenklopper oorbellen, mattenklopper kettingen en mattenklopper armbanden. Voor ons reden genoeg om is uit te zoeken waar de mattenklopper nou eigenlijk voor staat. Hieronder zullen wij de verschillende functies van de mattenklopper zo goed mogelijk beschrijven.

LET OP! Niet alle mattenkloppers zijn verwerkt op onze website. Wil je op de app foto's ontvangen van ons aanbod? Stuur ons dan een appje op via de WhatsApp button rechts onderin! Wij sturen je graag foto's van mattenkloppers die nog niet online te vinden zijn.

Dagi knoop

Dagi knoop is de oorspronkelijke naam voor de mattenklopper. De mattenklopper komt uit west Afrika en waarschijnlijk zelfs uit het oude Egypte. De betekenis van de mattenklopper is dat hij slechte dingen van je pad ‘wegveegt’ waardoor er plaats komt voor goede dingen. Naast het wegvegen van het kwaad, heeft hij ook als functie dat hij de verbondenheid tussen het universum en het leven weergeeft. De mattenklopper is dus niet zomaar een sieraad: hij heeft een duidelijke functie.

Liefde

In Suriname is het traditie dat je een mattenklopper ring krijgt van een geliefd persoon. Je krijgt de ring uit vriendschap of uit liefde. Je mag de ring alleen zelf dragen en je mag hem niet aan iemand anders schenken. Uit respect voor de vriendschap van wie je hem gekregen hebt, hoor je hem altijd te dragen. Het hoeft dus niet altijd te gaan om jouw partner waaraan je de ring geeft. Het kan ook een goede vriend zijn waarmee je de vriendschap wilt verzegelen. Je kunt het gebruik van sieraden zien als een soort offer. Bij het woord 'offer' moeten we niet denken aan allerlei ingewikkelde rituelen, maar als een stukje erkenning dat je aan de ander geeft.

Volwassen worden

Traditionele Surinaamse ouders zullen hun kinderen een mattenklopper ring geven als ze een bepaalde leeftijd bereiken. Dit symboliseert het volwassen worden van het kind. Meisjes kregen de ring vroeger als ze voor het eerst ovuleerde. Op dat moment werd het kind als volwassen geacht en werd met de ring de verbondenheid tussen het kind en de ouders aangegeven. Jongens kregen de ring in het oude Suriname na een bepaald ritueel. Traditie getrouw gaf de vader dan zijn zoon een mattenklopper ring om het kwaad wat hij op zijn pad tegen zou kunnen komen, weg te vegen.  

Conclusie

De mattenklopper is niet zomaar een ring! Dat sieraden een betekenis voor iemand persoonlijk hebben, dat horen wij vaker. Maar een culturele traditionele betekenis zoals die van de mattenklopper, is vrij uniek. Daarom is de mattenklopper erg leuk als cadeau. Het is altijd leuk om sieraden cadeau te geven, maar bij de mattenklopper geef je hier ook een duidelijke betekenis aan mee. Bijvoorbeeld dat je jullie vriendschap op prijs stelt, of dat je stiekem hoopt op meer ☺! Ben jij benieuwd naar onze collectie Surinaams goud? Klik dan HIER

Wil jij meer lezen over Surinaams goud en wat het verschil is tussen Nederlands & Surinaams goud? Lees dan ons blog over SURINAAMS GOUD

Contact

Wij zijn gevestigd in het pand van Pandhuis Hooidrift en De Goud Winkel. Je vindt onze winkel aan de Hooidrift 142 in Rotterdam in de wijk ‘het Nieuwe Westen’. Gelegen tussen de Aelbrechtskade en de Mathenesserlaan, hoek Ruwaardstraat.Je bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen in onze winkel. Hou er rekening mee dat wij je, in verband met jouw en onze veiligheid, kunnen vragen naar een geldig legitimatiebewijs. Indien gewenst is er bij ons de mogelijkheid om per pin een betaling te voldoen.

Wil jij zien wat voor mattenklopper sieraden wij op dit moment op voorraad hebben? Klik dan HIER

Ben jij benieuwd naar wat voor blogs wij nog meer hebben geschreven? Klik dan HIER om onze andere blogs te lezen. 

  • Sandra Sandra 25 / Jun / 2019 @ 16:42

    Meld m je aan voor nieuwsbrief

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

De Goud Winkel 5 / 5 - 40 Reviews @ Webwinkelkeur
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »