0636013680 klantenservice
Betaalbare gouden sieraden
Betaal in delen
Showroon in Rotterdam
Hol vs massief; wat houdt het eigenlijk in?

Bas Tuinenburg - 06 / Oct / 2021

Hol vs massief; wat houdt het eigenlijk in?

Een belangrijke vraag bij de aanschaf van sieraden; is het sieraad hol of massief? Vaak weten onze klanten niet precies wat het verschil is. In dit blog proberen we te verduidelijken wat het verschil is en wat de voor én nadelen zijn van beide.

Holle sieraden

De naam zegt het al; de sieraden zijn hol. Dit houdt in dat de binnenkant van de sieraden niet volledig gevuld zijn met goud. Wat zit er dan wel in? Niks! Dat is het hem nou juist, de holle sieraden zijn eigenlijk leeg van binnen. Is het dan nep? Nee absoluut niet. De sieraden worden hol gemaakt puur uit kosten oogpunt. Holle sieraden zijn, doordat ze ‘leeg’ zijn, licht qua gewicht en hierdoor goedkoper om aan te schaffen.

Massieve sieraden

Massieve sieraden zijn sieraden die volledig gevuld zijn met goud. Vroeger maakte men enkel massieve sieraden. Naar verloop van tijd is de waarde van goud zo erg gestegen, dat de holle sieraden populairder zijn geworden. Wij hebben modellen die we in de holle en massieve variant verkopen. Een voorbeeldje; een holle Rope Chain van 4 mm 70 cm lang weegt 13.4 gram. De massieve variant van precies dezelfde ketting weegt maar liefst 72 gram! Dit grote verschil zit hem dus puur in de inhoud van de ketting. De ene is leeg en de ander is rijkelijk gevuld.

Holle ropechain versus massieve ropechain

Links zie je een massieve 4 mm rope chain met een gewicht van 73 gram. Rechts een holle rope chain van 9 mm dik met een gewicht van 33 gram.

Voor- en nadelen hol

Het grootste voordeel van holle sieraden is natuurlijk de prijs. De prijs van een sieraad komt bij ons altijd tot stand door te kijken naar het gewicht. Des te lichter het sieraad, des te lichter de prijs. Een ander groot voordeel van holle sieraden is dat ze lekker licht zijn om de nek, arm of vinger. Hierdoor is het erg comfortabel om de sieraden te dragen doordat je ze nauwelijks voelt. Nadelen van de holle sieraden zijn als eerste de kwetsbaarheid. Als een sieraad licht is, kan hij iets minder hebben. Dit betekent niet dat de een sieraad snel breekt, maar je moet er iets voorzichtiger mee omgaan. Handle with care! Een ander nadeel is dat je met holle sieraden niet kunt slapen. Mensen willen nogal eens wilde bewegingen maken in hun slaap. Daarom raden wij het ten zeerste af om met een hol sieraad te slapen. Voor het slapen dus eventjes op het nachtkastje leggen…

Voor- en nadelen massief

Het sterkste punt van massieve sieraden is de degelijkheid. Het sieraad bevat veel goud, wat er voor zorgt dat het sieraad stevig is. Maar vergis je niet; ook een massief sieraad kan breken. Over het algemeen gebeurt het alleen minder snel als bij een hol sieraad. Een ander voordeel van massieve sieraden is dat (bij de dikkere modellen) de verhouding klopt. Sommige holle kettingen van bijvoorbeeld 1 cm breed voelen erg licht aan. Hierdoor lijkt het ‘niet te kloppen’. Voor je gevoel moet de ketting flink gewicht hebben, omdat je op het oog waarneemt dat het een ‘dikke’ ketting is. Wij horen vaak bij de dikke, holle modellen dat mensen vinden dat het niet klopt. “Huh, hoe kan die ketting zo licht zijn? Is hij wel echt?” Ja hij is zeker echt, alleen hij is hol! Bij massief heb je dit probleem niet. Het plaatje klopt met wat je om je nek voelt hangen. Grootste nadeel van massieve sieraden kun je al raden; de prijs. Voor goed gevulde sieraden moet je een goed gevulde portemonnee hebben…. Toch is dit niet altijd helemaal waar. Tegenwoordig zijn er ook dunne, massieve modelletjes die voor een scherpe prijs gekocht kunnen worden. Zo hebben wij massieve rope chains van 1 mm breed die beginnen bij een prijs van €400.

Wat is nou eigenlijk beter; hol of massief?

Het antwoord is simpel; dat ligt aan jou zelf. Op het moment dat je een sieraad aanschaft moet je zelf de overweging maken waar je voor kiest. Maakt het voor jou niks uit of het sieraad hol of massief is? Dan is een hol sieraad voor jou interessant. Wil je een sieraad wat misschien wel een heel leven mee gaat? Dan zou ik een kijkje nemen bij de massieve sieraden. Het grote prijsverschil is natuurlijk ook iets wat je in je overweging mee moet nemen.

Hopelijk ben je na het lezen van dit blog weer wat wijzer geworden. Bij de producten op onze website zie je altijd een gewicht en een breedte staan. Door deze specificaties kan je zelf inschatten of een sieraad hol of massief is. Een rekenvoorbeeld: zie je een ketting van 8 mm breed die 18 gram weegt? Dan kan je er van uit gaan dat het gaat om een hol sieraad. Zie je er daarentegen een ketting van 2 mm die ook 18 gram weegt? Dan gaat het in dat geval om een massief sieraad. Bij twijfel kan je altijd contact opnemen met onze klantenservice. Zij staan dagelijks voor je klaar voor al je vragen.

Ben jij benieuwd naar wat voor blogs wij nog meer hebben geschreven? Klik dan HIER om onze andere blogs te lezen

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

De Goud Winkel 5 / 5 - 40 Reviews @ Webwinkelkeur
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »