Voor 12:00 uur besteld is binnen 1-2 werkdagen in huis!
Steengarantie + gratis onderhoudsbeurt
Sparen voor korting!
Afterpay & Klarna mogelijk
Goud kopen op vakantie of op straat..... een goed idee?

Karin Tuinenburg - 11 / Jun / 2021

Goud kopen op vakantie of op straat..... een goed idee?

Is het handig om goud te kopen als je op vakantie bent? Wij vertellen je in de blog hier alles over. Waar moet je op letten en wat zijn de valkuilen?

Top deal...

Wij adviseren je om het absoluut NIET te doen maar sommige mensen komen op vakantie in het buitenland toch in de verleiding om gouden sieraden te kopen. Het is ook zo moeilijk te weerstaan :). Die charmante en vriendelijke verkoper op straat met zijn gladde verkooppraatjes en zijn garantie dat het uiteráárd allemaal echt goud is. Maar dan voor een veel lagere prijs van in Nederland! Je bent in een goede bui, het is mooi weer en je partner laat heel duidelijk blijken dat hij of zij het mooi vindt. Wat doe je dan? Je laat je verleiden, sluit een ‘goede deal’ en betaalt een hoop geld voor een armband die achteraf gewoon van koper blijkt te zijn....

Hoe herken je nou eigenlijk nepgoud?

Natuurlijk kun je je goud laten testen bij een juwelier om 100% zeker te zijn maar soms kan dat even niet. Vandaar dat we je wat tips willen meegeven. Tips die natuurlijk geen 100% garantie bieden maar ze zijn altijd handig om even in je achterhoofd te houden als je je toch niet kan beheersen tijdens je welverdiende vakantie.Let op de prijs

De inkoopprijs van goud wordt bepaald door de koers op de beurs. Deze is het op moment behoorlijk hoog. Als je goud aangeboden krijgt voor bijvoorbeeld minder dan €20 per gram dan weet je al genoeg. Waarom aan jou voor zo'n spotprijs verkopen als ze bij de eerste de beste juwelier meer zouden kunnen krijgen? Als iets te mooi lijkt om waar te zijn dan is het dat vaak ook!

Gebruik een magneet

Goud is van zichzelf niet magnetisch. Doordat er heel soms een beetje nikkel in een sieraad kan zitten kan het soms wel héél licht magnetisch zijn. Maar als je sieraad dus heel sterk aangetrokken wordt door een magneet dan weet je zeker dat het geen gouden sieraad kan zijn.

Vertrouw niet op stempels of keurmerken

Keurmerken of stempels met 585 of 14k betekenen niet gelijk dat een sieraad ook echt van goud is. Zo’n stempel kun je immers ook zetten in een ‘nepperd’. Hoe betrouwbaar de stempel ook lijkt, als je iets op straat koopt kun je er donder op zeggen dat het nep is.

Handige stempels

Soms kunnen bepaalde stempels juist wel handig blijken. Stempels zeggen weliswaar niet of een sieraad van goud is maar sommige stempels zeggen wel dat het in ieder geval NIET van goud is. Stempels met woorden als doublé, plated, gold-plated of goldfilled betekenen dat het zeker geen gouden voorwerp is. Dit betekent dat het sieraad een laagje van goud heeft, maar dat de binnenkant gemaakt is van een ander edelmetaal (vaak staal of zilver).

Wees alert op oplichters

In het buitenland, maar ook langs de Nederlandse snelwegen, staan soms (voornamelijk) Oost-Europeanen bij tankstations die je proberen op te lichten. Met een zielig verhaal, bijvoorbeeld over dat ze geen geld hebben om te tanken, proberen ze je over te halen om een paar gouden sieraden te kopen/ruilen voor een belachelijk lage prijs zodat ze ‘enorm geholpen zouden zijn’. Trap daar dus niet in! Het enige wat je krijgt zijn wat koperen ringen en kettingen en een lege portemonnee.

 Ruik aan het goud

Goud heeft van zichzelf geen geur. Natuurlijk kan het een bepaalde geur overnemen als je bijvoorbeeld crème of parfum aan je handen hebt als je het aanraakt. Maar als het sieraad heel duidelijk naar koper ruikt (de geur van oude waterleidingen of van de vroegere ‘stuivers’) weet je in ieder geval dat de basis van het voorwerp ook hoogstwaarschijnlijk van koper zal zijn. Nep dus!

Let op oneffenheden en verkleuringen

Lijkt het alsof er op sommige plekken stukjes ‘goudverf’ afbladderen? Of zie je sterke verkleuringen of zelfs groene plekjes in het sieraadn? Dan heb je iets neps te pakken!

Wij wensen je alvast een leuke én veilige vakantie toe! Lees je deze tips te laat en heb je in een onbezonnen bui toch al sieraden gekocht op straat?
Vijl dan op een hoekje (of andere plaats waar het niet zo opvalt) een stukje af. Komt er een andere kleur onder het sieraad vandaan? Dan heb je jammer genoeg een sieraad wat niet van goud is.

Twijfel je nog steeds of iets wat je hebt gekocht echt van goud is? Kom dan geheel vrijblijvend langs in onze winkel. Wij testen gratis of jouw sieraden echt zijn en zo ja, van hoeveel karaat ze gemaakt zijn.

Ik neem een ieder geval nog een lekker drankje nu ik weet dat ik jullie gewaarschuwd heb ;)!


Gouden groet,


Karin Tuinenburg

Ben jij benieuwd naar wat voor blogs wij nog meer hebben geschreven? Klik dan HIER om onze andere blogs te lezen

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

De Goud Winkel 5 / 5 - 40 Reviews @ Webwinkelkeur
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »