Whatsapp: 0636013680
Goudeerlijk advies
Verzekerd transport
Afterpay & Klarna mogelijk
Goud kopen op vakantie of op straat..... een goed idee?

Karin Tuinenburg - 11 / Jun / 2021

Goud kopen op vakantie of op straat..... een goed idee?

Is het handig om goud te kopen als je op vakantie bent? Wij vertellen je in de blog hier alles over. Waar moet je op letten en wat zijn de valkuilen?

Wij adviseren je om het absoluut NIET te doen maar sommige  mensen komen op vakantie in het buitenland toch in de verleiding om gouden sieraden te kopen. Het is ook zo moeilijk te weerstaan. Die charmante en vriendelijke verkoper op straat met zijn gladde verkooppraatjes en zijn garantie dat het uiteráárd allemaal echt goud is ondanks dat het een flink stuk goedkoper is dan in Nederland. Je bent in een goede bui, het is mooi weer en je vrouw laat heel duidelijk blijken dat ze het mooi vindt. Wat doe je dan? Je laat je verleiden, sluit een ‘goede deal’ en betaalt een hoop geld voor een armband die achteraf gewoon van koper blijkt te zijn.

Hoe herken je nou eigenlijk nepgoud?

Natuurlijk kun je je goud laten testen bij een juwelier om 100% zeker te zijn maar soms kan dat even niet. Vandaar dat we je wat tips willen meegeven. Tips die natuurlijk geen 100% garantie bieden maar ze zijn altijd handig om even in je achterhoofd te houden als je je toch niet kan beheersen;)Let op de prijs
De inkoopprijs van goud wordt bepaald door de koers op de beurs. Deze is het op moment behoorlijk hoog. Als je goud aangeboden krijgt voor bv minder dan €20 per gram dan weet je al genoeg. Waarom aan jou verkopen als ze bij de eerste de beste juwelier meer zouden kunnen krijgen? Als iets te mooi lijkt om waar te zijn dan is het dat ook.

Gebruik een magneet
Goud is van zichzelf niet magnetisch. Doordat er heel soms een beetje nikkel in een sieraad kan zitten kan het soms wel héél licht magnetisch zijn). Maar als je sieraad dus heel sterk aangetrokken wordt door de magneet dan weet je zeker dat het geen gouden sieraad kan zijn.

Vertrouw niet op stempels of keurmerken
Keurmerken of stempels met 585 of 14k oid betekenen niet gelijk dat een sieraad ook echt van goud is. Zo’n stempel kun je immers ook zetten in een ‘nepperd’. Hoe betrouwbaar de stempel ook lijkt, als je iets op straat koopt kun je er donder op zeggen dat het nep is.

Handige stempels
Soms kunnen bepaalde stempels juist wel handig blijken. Stempels zeggen weliswaar niet of een sieraad van goud is maar sommige stempels zeggen wel dat het in ieder geval NIET van goud is.
Stempels met woorden als doublé, plated, gold-plated of goldfilled betekenen dat het zeker geen gouden voorwerp is.

Wees alert op oplichters
In het buitenland, maar ook langs de Nederlandse snelwegen, staan soms (voornamelijk) Oost-Europeanen bij tankstations die proberen je op te lichten. Met een zielig verhaal, bv over dat ze geen geld hebben om te tanken, proberen ze je over te halen om een paar gouden sieraden te kopen/ruilen voor een belachelijk lage prijs zodat ze ‘enorm geholpen zouden zijn’. Trap daar dus niet in. Het enige wat je krijgt zijn wat koperen ringen en kettingen en een lege portemonnee.

 Ruik aan het goud
Goud heeft van zichzelf geen geur. Natuurlijk kan het een bepaalde geur  overnemen als je bv crème of parfum aan je handen hebt als je het aanraakt. Maar als het sieraad heel duidelijk naar koper ruikt (de geur van oude waterleidingen of van de vroegere ‘stuivers’) weet je in ieder geval dat de basis van het voorwerp ook hoogstwaarschijnlijk van koper zal zijn.

Let op oneffenheden en verkleuringen
Lijkt het alsof er op sommige plekken stukjes ‘goudverf’ afbladderen of zie je sterke verkleuringen of zelfs groene plekjes dan gaat het niet om goud.

Wij wensen je alvast een leuke én veilige vakantie toe! Lees je deze tips te laat en heb je in een onbezonnen bui toch al sieraden gekocht op straat?
Vijl dan op een hoekje (of andere plaats waar het niet zo opvalt) een stukje af. Komt er een andere kleur onder vandaan dan is het geen gouden sieraad.

En anders zijn wij ook de beroerdste niet, en testen we je sieraden gratis en voor niks op echtheid. 

Ik neem een ieder geval nog een lekker drankje nu ik weet dat ik jullie gewaarschuwd heb;) 


Gouden groet,


Karin Tuinenburg

 

 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

De Goud Winkel 5 / 5 - 40 Reviews @ Webwinkelkeur
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »